یزدانی باور دارد میتوان کارآفرینی را با ارائه نمونهها، داستانها و سمبلهای بیشتر به موضوعی قابل آموزش و نظاممند تبدیل کرد.
شریک شرکت سرمایهگذاری کوتا، موسس شرکت نرمافزاری سبا، بنیانگذار شرکت سرمایهگذاری سیگنچر؛ بابک یزدانی کارآفرین و سرمایهگذاری است که تا به حال الهامبخش کارآفرینان بیشماری بوده و روی بیش از صد استارتآپ و کسب و کار نوپا سرمایهگذاری کرده است. او در سال 2014 رتبه اول سرمایهگذاران فرشته را در آمریکا به دست آورد. سرمایهگذار فرشته یا سرمایهگذار غیررسمی به فردی گفته میشود که سرمایه مورد نیاز برای استارتآپها را از منابع شخصی در ازای بدهی قابل تبدیل یا حق سهام فراهم میکند. این افراد معمولا در مرحله اول آغاز به کار کسب و کار که ریسک شکست در آن بسیار بالاست تامین سرمایه میکنند.بابی یا بابک یزدانی هم یکی از همین فرشتهها است. شرکت تحلیلگر بازار کسب و کار در سال 2014 او را در میان 2000 سرمایهگذار فرشته دیگر به دلیل پشتیبانیهای موفقیتآمیزش از استارتآپهایی که توانستهاند در ادامه فعالیت خود سرمایهگذارهای بیشتری جذب کنند، به عنوان برترین سرمايهگذار فرشته در آمریکا معرفی کرد.
بابك يزداني كيست؟
يزداني متولد سال 1342 در تهران است. او دوران كودكياش را در خانوادهاي از طبقه متوسط و پنج نفره در تهران سپری کرد. والدینش را تاثیرگذارترین افراد دوران زندگیاش، چه در دوران کودکی و رشدش و چه در حال حاضر میداند. پدر او جراح و مادرش پرستار بودند، دو متفكر كه دوست داشتند بخشي از روند مدرنسازي كشور خود باشند. يزداني ميگويد والدينش در او ميراث ماندگار اهميت به فرهنگ و آموزش را نهادينه كردند: «آن دو اصولي سختگيرانه درباره بشريت، تاثيرگذاري، غرور فرهنگي،ارزشهاي خانواده و تفكر مستقل داشتند، و تمامي اين ارزشها امروز همچنان با من هستند.» يزداني دوران دبستان خود را در مدرسه خصوصي كاتوليكي به نام انديشه گذراند و معتقد است تحصيل در اين مدرسه وبرنامه درسي متنوعي كه داشت او را در معرض جهاني متفاوت از آنچه در كشوري عموما مسلمان در مدارس به دانشآموزان ميآموزند قرار داد. او در سال 1980 و پس از انقلاب ایران را ترک کرد و برای تحصیل به مدرسهای شبانهروزی در انگلستان رفت. در 19 سالگی وارد دانشگاه کالیفرنیا برکلی شد و در مقطع لیسانس فارغالتحصیل شد. یزدانی معتقد است تحصیل در غرب برایش تجربه موفقی بوده زیرا جامعه کشورهایی که در آنها تحصیل و کار کرده، پذیرای او بودند و به سبب تفاوتهایی که میان جامعه ایران و جوامع غربی بود، به رشد عقلانیاش کمک فراوان کردند: «قرار گرفتن در میان جامعهای باز و محیط فکری باز برایم دوران رشد و تکامل عمیقی را رقم زد. دانشگاه برکلی فرصتهای فراوانی را برای قرارگرفتن در معرض ایدهها و جهانبینیهای مختلف در اختیارم قرار داد و من تلاش کردم پذیرای تمامی این فرصتها باشم. من از این دانشگاه در رشتههای ریاضی کاربردی و علوم رایانهای فارغالتحصیل شدم، اما به گمانم مهمترین درسی که در این دانشگاه آموختم،نه حقایق و علوم، بلکه چطور اندیشیدن بود.»
یزدانی معتقد است جدا از پدر و مادرش و اشتیاق مداوم آنها در ایجاد تغییری مثبت در جهان طی دوران حرفهای خود، تاریخچه کارآفرینی در آمریکا برایش به شدت الهامبخش بوده است. یزدانی معتقد است که اگر در سن کم وارد آمریکا نشده بود شاید جایگاه امروزش را به دست نمیآورد: «آمریکا لشکری از انسانهای موفق را تولید کرده است که تاثیری عمیق و قابل توجه بر جهان گذاشتهاند و خواهند گذاشت. اکثر آنها از هیچ شروع کردهاند و عمیقا باوردارم تحصیلم در آمریکا و احاطه شدن توسط داستانهایی شگفتانگیز از موفقیتهای بزرگ افرادی که بیشترشان مهاجر بودند و از گذشتهای مشابه من به آمریکا آمده بودند، به موفقیت من کمک فراوانی کرد.»
سبا و دیگران
یزدانی در سال 1997 شرکت نرمافزاری سبا را بنیان گذاشت و در سال 2000 آن را رسما افتتاح کرد. پیش از آن در چند شرکت بزرگ از جمله اوراکل سمت مدیریتی داشت. او به سرعت توانست شرکت سبا را به کسب و کاری به ارزش بیش از 100 میلیون دلار تبدیل کند. به این ترتیب شرکت نرمافزاری سبا به یکی از برترین شرکتهای نرمافزاری جهان با بالاترین سرعت رشد تبدیل شد. این شرکت امروز یکی از اصلیترین فعالان در حوزه ارائه راهحلهای مدیریت و توسعه سرمایه انسانی در جهان فناوری به شمار میرود، به بیش از 30 میلیون نفر از 2200 شرکت مشتری در 195 کشور جهان به 37 زبان مختلف خدماترسانی میکند. بابک یزدانی عامل موفقیت سریع و قابل توجه این شرکت را حس رقابتی میداند که همواره در درونش رشد داده است: «بیشتر از آنکه روی اصول بیرونی موفقیت متمرکز باشم، تلاش کردم به صورت مداوم عملکردم و دستیابی به اهداف پیشرفتم را بهبود ببخشم. میخواستم به نیابت از تمامی افرادی که در اطرافم بودند، همکارانم در شرکت سبا، خانوادهام و همه افرادی که از من حمایت کرده بودند، برنده شوم.»
سکوی نرمافزاری شرکت سبا امکان آموزش مدیریت عملکرد و غرامت، برنامهریزی موفقیت و برنامهریزی نیروی کار را به شرکتها میدهد تا بتوانند میان کارمندان، مشتریان و شرکا همکاری پویا، همدلانه و اثربخشی به وجود آورند. این شرکت در میان برترین تحلیلگران فناوری به خاطر توانایی و خلاقیتش در مدیریت یکپارچه نیروهای کار، همکاری و بهره بردن از شبکههای اجتماعی مشهور است. راهکارهای سبا مبتنی بر تقاضا به مشتریان عرضه میشوند. مشتریهای این شرکت رهبران جهانی از صنایع مختلف و سازمانهای دولتی هستند. از میان آنها میتوان به شرکتهای بیامو، دایملر، آیبیام، صلیب سرخ آمریکا، پراکتر و گمبل، مدترونیک، ارتش آمریکا، دراپ باکس، گوگل، اوبر، بونوبوس و نیروی دریایی آمریکا اشاره کرد. در بخش معرفی وب سایت شرکت سبا این جمله به چشم میخورد: ماموریت ما کمک به همه شرکتها است تا به مکانی تبدیل شوند که افراد مشتاق کار کردن در آنها هستند. تمرکز اصلی شرکت ارائه راهکار و ابزار مورد نیاز برای جذب نیروهای کارآمد، آموزش مهارتهای جدید، راهبری شرکتها و راهنمایی آنها به سوی رشد و توسعه و ایجاد فرهنگ کاری است که دربرگیرنده و الهامبخش باشد.
بابک یزدانی معمولا مسئولیت سخنگوی شرکت را در رویدادهای صنعتی که توسط سازمانهای مختلف مانند سازمان ملل و نشریه اکونومیست برگزار میشود به عهده دارد.
یزدانی همچنین بنیانگذار شرکتهای سرمایهگذاری کوتا و سیگنچر است. او سرمایهگذاری را از سال 1989 آغاز کرد و اولین شرکت سرمایهگذاریاش سیگنچر را در سال 2006 تاسیس کرد. او به عنوان بنیانگذار و عضو هیئت مدیره توانست بیش از 100 شرکت در حوزه فناوری را تحت پوشش سرمایهگذاریهای خود قرار دهد. او همچنین در سال 2015 شرکت سرمایهگذاری کوتا را تاسیس کرد، شرکت سرمایهگذاری در بخش خصوصی و عمومی کسب و کارهای فناوری به منظور حمایت از کارآفرینان. یزدانی هدف از تاسیس این شرکت را تلفیق کردن تمامی دانشی که طی دوران فعالیتش تا به آن زمان آموخته بود بیان میکند: «کوتا روی شرکتهای فناوری در هر مرحلهای از فعالیتشان که باشند سرمایهگذاری میکند، چه در مراحل آغاز به کار باشند و چه در مرحله رشد و توسعه. بسیاری از شرکتهای برتر حوزه هوش مصنوعی، واقعیت مجازی، فناوریهای مرتبط با سلامت و شرکتهای نرمافزاری خدماترسان را تحت پوشش این شرکت قرار دادهایم.»یزدانی درباره فلسفه فعالیت شرکت کوتا میگوید بخشی از کار این شرکت شناسایی بهترین فناوریهایی است که تحولاتی مثبت، خلاقانه و وسیع در جهان ایجاد خواهند کرد. اما مهمترین کار شرکت کوتا پشتیبانی از کارآفرینانی است که راهنما و قهرمانان ایجاد چنین تغییراتی هستند. از این رو اگرچه شرکت کوتا همواره در جستوجوی ایدهها و شرکتهای جدید و خلاقانه است، اما تیم کوتا به صورتی ویژه بر حمایت و پشتیبانی از کارآفرینانی که از گذشته میشناخته متمرکز است.
چرا کارآفرینی؟
یزدانی در مصاحبهای با هافینگتون پست درباره دلایل گرایشش به کارآفرینی میگوید: «دلایل زیادی باعث شدند تا من به یک کارآفرین تبدیل شوم: اشتیاق به استقلال، تاثیرگذار بودن،تغییر ایجاد کردن و داشتن این امکان که صدایم شنیده شود. دلایلم برای تبدیل شدن به سرمایهگذار فرشته هم تقریبا همین است، افزون بر آن اشتیاق زیادم برای پشتیبانی از دیگر کارآفرینان من را به سوی سرمایهگذار شدن سوق داد. از آنجایی که من یک متفکر ریزبین هستم، فکر میکنم نسبت به دیگر سرمایهگذاران فرشته زاویه دید متفاوتی دارم و از زاویه متفاوتی با موضوع سرمایهگذاری مواجه میشوم. من از مفاهیم انتزاعی و دریچه فکر گرایشها و ایدههای اطرافم را شناسایی میکنم و به متفاوت یا نوین بودن آنها پی میبرم. من همواره در جهان به دنبال دادههای جدید هستم، و هرجا با چنین دادههایی مواجه شوم، میفهمم که فرصتهایی جدید به همراه دارند. همچنین همواره به دنبال درک این موضوع هستم که چطور فناوری میتواند تجربیات جدید و محاسبات کاربردی را با تاروپود زندگی بشر در هم بیامیزد. مانند آنچه شرکت اوبر با ایجاد اپلیکیشن حمل و نقل خود انجام داد، خودرو همان خودروی سابق است، راننده هم همان راننده، اما شیوهای که ما به خودرو دسترسی پیدا میکنیم کاملا متحول شده است. من همواره به دنبال یافتن چنین ایدههایی هستم، اما تنها یافتن و درک این ایدهها مهم نیست، به موقع و پیش از دیگران اقدام کردن برای جذب ایدهها نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است.» چه چیز در یک استارتآپ توجه او را برای سرمایهگذاری جلب میکند؟ یزدانی میگوید: «در میان هیاهو و جنجال جهان فناوری، ایجاد اصول و مقرراتی مشخص برای ارزیابی کسب و کاری که ارزش سرمایهگذاری داشته باشد دشوار است. اگرچه نمای کلی آن کسب و کار را مد نظر قرار میدهم، اما برای اطمینان از سرمایهگذاریام باید پاسخ چند پرسش را داشته باشم. ابتدا باید مطمئن باشم که آن شرکت قرار است چه مشکلی را حل کند، قرار است چه چالش پیچیده، نیاز، درد یا معضلی را برطرف سازد؟ چرا آن مشکل ارزش حل شدن دارد؟ دوم اینکه باید بفهمم چرا راهحل ارائهشده برای مشکل مطرحشده بینظیر و تاثیرگذار است؟ آن راهحل بیهمتا چیست؟ چطور عمل میکند، و چه مزیتی نسبت به دیگر راهحلها دارد؟ سوم اینکه باید بزرگی بازار و مقیاسپذیری شرکت را بررسی کنم و در نهایت و مهمتر از همه، باید انگیزه و ظرفیت تیم مدیریت آن کسب و کار را ارزیابی کنم. اینها نکاتی است که کارآفرینان نیز برای جذب سرمایهگذار باید مد نظر قرار دهند.»
ادای دین به دانشگاه
یزدانی باور دارد میتوان کارآفرینی را با ارائه نمونهها، داستانها و سمبلهای بیشتر به موضوعی قابل آموزش و نظاممند تبدیل کرد. همچنین به گفته او کارآفرینان از اشتراکگذاری تجربیاتشان با یکدیگر بهره فراوان میبرند. تنها موضوعی که از نظر این کارآفرین امکان بازتولید و نظاممندی آن وجود ندارد، انگیزه انسان است. به اعتقاد او آنچه به انسان انگیزه میدهد در اصل مجموعهای از تجربیات زندگی است و این را نمیتوان در رشته کارآفرینی دانشگاههابه کسی آموخت. با اینهمه یزدانی یکی از موافقان پر و پاقرص آموزش و تحصیلات و از مدافعان قدرتمند نظام آموزش عمومی است. از این رو در دانشگاه کالیفرنیا برکلی برنامه کمکهزینه تحصیلی نوآوری سیگنچر را به راه انداخته است. به گفته این کارآفرین موفق، دانشگاههای عمومی نهادهایی متنوع، پویا و خارقالعاده هستند و دانشگاههایی مانند برکلی برای افرادی با درآمدها و سرگذشتهای متفاوت، امکان دسترسی به تحصیلات باکیفیتی را فراهم میکند. دلیل دیگر یزدانی برای ارائه این کمکهزینه به دانشجویان برکلی، ادای دین به دانشگاه بوده است به خاطر تاثیرات مثبتی که بر زندگی دوران جوانیاش داشت و به او کمک کرد تا مراحل موفقیت آیندهاش را برنامهریزی کند: «این کمکهزینه شیوهای برای پشتیبانی از جوانانی است که دورانی مشابه دوران جوانی من را سپری میکنند، افرادی مملو از ایدههای جدید، هدفمند و قدرتمند، و افرادی که هدفشان ایجاد تغییر در جهان است.»